Start waterproject in Tobang 2016/2017

 

 

Hoe het waterproject ontstaan is:

Na de aardbeving in 2016 hielpen wij met de wederopbouw van een schooltje in Chepang hills (Latauli). Ook werd er bij het schooltje een waterleiding aangelegd. Joke, onze voormalige voorzitter, bezocht dit schooltje en zag hoe blij de mensen en kinderen waren met het water.

In Sapana village lodge sprak ze Tilu, een jonge Nepalees die in deze lodge werkt als ober. Hij vertelde over zijn droom om zijn dorp Tobang, eveneens in Chepang hills, van schoon drinkwater te voorzien.

Joke werd geraakt door de droom van Tilu. Samen met Dhurba Giri, directeur van Sapana village lodge en oprichter van Sapana village social impact (SVSI, onze vaste lokale partner) besloten we om Tilu’s droom waar te maken.

 

20.000 liter watertank in aanbouw             Tilu haalt 30 literflessen  water

Adviezen van kenners

We gingen niet over 1 nacht ijs en namen contact op met  Sam Sam Water, specialisten op gebied van water uit Velserbroek, Stichting Tashi Delek, die al een project in Nepal had georganiseerd en Kanchan Nepal, een gespecialiseerde stichting in Nepal op gebied van water in bergachtige gebieden.

Met SVSI als onze lokale partner en Kanchan Nepal als uitvoerende expert besloten we om regenwater opvangtanks in het dorp Tobang te gaan bouwen.

20.000 liter regenwateropvangtank en tappunt

Bij dit project was ons streven: schoon drinkwater voor ongeveer 300 bewoners in Tobang. Er zijn meer bewoners maar sommige families hadden al een waterleidingen vanuit een bron. Deze leidingen en bronnen zijn wel aan reparatie en verbetering toe. Maar we besloten om ons eerst te richten op de mensen die nog niet over schoon drinkwater beschikte. Na de realisatie van de watertanks gaan we hier verder onderzoek naar doen.

Gerealiseerd:

April 2018:

  • 20.000 liter regenwateropvang tank en 200 liter tank met tappunt bij schooltje in Tobang
  • Toilet bij het schooltje is opgeknapt, maar zal in de toekomst voor meer verbetering in aanmerking komen.
  • 6.000 liter regenwateropvang tank en tappunt bij de familie van Tilu

Dit eerste deel van het waterproject is mede mogelijk gemaakt door: de muzikanten op de benefietavond, The Beach, Marianne, Mieke en Sophie voor hun verjaardagbijdrage en OSA.