Laatste nieuws uit Nepal

Het Coronavirus breidt zich nu helaas erg snel uit. In eerste instantie leek het allemaal mee te vallen, maar nu de grens met India open is en de Nepalese gastarbeiders vanuit de Arabische landen naar huis gestuurd worden en ook het virus vaak meenemen, gaat de besmetting erg snel. Vandaag (22 juni) hoorde ik dat het in korte tijd opgelopen is naar meer dan 7000 besmettingen.

Voedselpakketten, mondkapjes en noodfonds 

Een paar dagen geleden heeft SVSI, onze lokale partner, van de burgemeester van Kaule in Chepang hills een verzoek gekregen om voedselpakketten te brengen voor 202 huishoudens en uit te delen in Chaukinanda en Dinglang, in de buurt van Tobang, het werkgebied van NBA. In ieder pakket zit 20 kg rijst, 1 kg zout, 1 liter olie, 1 kg linzen, desinfecterende zeep en 4 gezichtsmaskers.

Echter het team stuitte met de vrachtwagen op een landsliding als gevolg van de harde regenval. De mannen van SVSI en enkele van de lokale bevolking, hebben onder leiding van Sujan Bashnet, projectleider van SVSI, 3 dagen heel hard gewerkt om de weg weer zodanig begaanbaar te maken zodat deze pakketten toch bezorgd konden worden. Dhruba heeft tevens na de versoepeling van de eerste strenge lock-down mondkapjes aangeschaft om uit te delen aan de armere mensen. Bewustmaken van het waarom en hoe deze te gebruiken is tevens een belangrijke taak van SVSI.

Strengere lock-down

Door de snelle groei van de besmetting zal de regering hoogstwaarschijnlijk noodgedwongen wederom een strenge lock-down in moeten voeren. Dat betekent weer grote kans op voedseltekort voor de armere bevolking omdat zij als dagloners er dan weer niet op uit kunnen gaan om te werken voor voedsel voor hun gezin.

Dankbaarheid

Wat werken die mannen hard om hun naasten te kunnen helpen. Petje af. Daar word ik echt blij van. En als ik toch aan het noemen ben waar ik blij van word, wil ik ook stichting Kanchan Nepal even noemen, met Nirmal Adhikhari als projectleider, die het mooie waterproject van NBA in Tobang technisch heeft geleid. Ik mocht hem enkele keren ontmoeten en aan het werk zien met de mensen in Tobang, waardoor ik heb gezien hoe ook hij met hart en ziel dit werk doet om zijn medemens in Nepal wat bewuster te maken en een betere levensstandaard te bewerkstelligen.

En niet te vergeten Tilu Pradja, wiens droom wij samen hebben kunnen waarmaken in Tobang en waar hopelijk nog meer van waargemaakt zal gaan worden. Deze jongen heeft een hart van goud. Als hij zijn droom niet had geuit aan mij, was er nu nog steeds geen water in Tobang. Blijf dromen Tilu!

Ik voel mij heel dankbaarheid dat ik al deze mensen heb mogen leren kennen. Het heeft mijn leven verrijkt.   Zij doen het echte werk.

Joke van der Zwaan.

Blog over Nepal en afscheid Joke

Nog midden in een tijd van veel verandering door het Coronavirus hier en in de hele wereld, wil ik hieronder met jullie iets delen over een verandering in mijn persoonlijke leven.

Afscheid en loslaat-proces

Na veel wikken en wegen en best wel slapeloze nachten heb ik besloten om mijn Nepal activiteiten grotendeels te stoppen. Dit is niet over 1 nacht ijs gegaan, dat kan ik verzekeren.

Na 17 jaar mij met hart en ziel te hebben ingezet voor mensen in mijn inmiddels 2e thuisland om een steentje bij te dragen en de armere mensen te helpen naar een betere levensstandaard, is het voor mij tijd om het stokje over te dragen. Dit proces begon eigenlijk al nadat er in onze families binnen heel korte tijd veel mensen overleden. Mijzelf vragen stellen over o.a. hoe ik mijn leven verder wilde leiden, kon niet uitblijven.

Nu is mij duidelijk dat mijn taken wat dichter bij huis liggen. Sowieso verdient mijn partner en ons huishouden meer aandacht en ik denk dat ik mij in de komende tijd wellicht ook nuttiger kan maken middels mijn mindfulness praktijk. Hoe dat precies vorm gaat krijgen, zal nog even moeten rijpen. Voor mij is voor dit loslaatproces een periode van inkeer en bezinning noodzakelijk.

Ik ben afgetreden als voorzitter van onze nu 2 jaar bestaande stichting Nepal Benefiet Aalsmeer (NBA) en dat kan ik met een geruster hart doen, daar er gelukkig 3 goede bestuursleden zijn, Luci Beumer, Belinda Buskermolen en Laura Tas die heel capabel zijn om deze stichting voort te zetten. Een hele geruststelling voor mij waardoor het nemen van deze beslissing iets makkelijker was.

Persoonlijke blogs over Nepal

Laat ik Nepal helemaal los?? Nee, dat zal mij toch niet gaan lukken. Het is, zoals gezegd mijn 2e thuisland geworden en ik heb daar veel vrienden gemaakt. Frits en ik zijn voor de 2ekeer als opa en oma gebombardeerd, daar onze Nepalese vrienden en lokale partners voor de projecten, Dhruba en Barsha gezinsuitbreiding hebben. Naast ‘Danica’ die nu 6 jaar oud is en ons al opa en oma noemt, is er een 2e prinsesje geboren ‘Devisha’. Ook zij mag ons opa en oma gaan noemen. Zoals jullie zullen begrijpen blijven wij dus zeker contact houden met hen. En ik sluit niet uit dat ik hen nog wel een keer zal bezoeken of dat wij hen hopelijk nog eens als gast in Aalsmeer mogen ontvangen.

Door dit blijvende contact zal ik ook zeker op de hoogte gehouden worden van nieuws uit Nepal, zoals over de Coronacrisis daar en de projecten die we via Dhruba Giri (SVSI)| tot nu toe ondersteunden. Middels een blog wil ik ook jullie heel graag regelmatig op de hoogte houden. EN uiteraard ben ik ook bereid om het bestuur indien gewenst van tips en adviezen te voorzien. Echter zij zullen de verantwoordelijkheid dragen voor de projecten, fondsen en activiteiten.

Nieuwe nieuwsbrief

Bij vragen over de projecten of anderzijds kan je altijd e-mailen naar info@nepalbenefietaalsmeer.nl Deze e-mailbox zal door Luci Beumer worden beheerd in de nabije toekomst. Wil je mij meer persoonlijk benaderen kan dat via bootje25@kabelfoon.nl of info@wingsandfootprints.nl . Binnenkort zal de stichting een geheel nieuwe nieuwsbrief uitgeven met een link waarmee je je makkelijk kunt in- en uitschrijven. Laat het ook gerust weten, indien je niet (meer) op de hoge gehouden wilt worden via mijn blog, dan word je uit het bestand gehaald.

Rest mij om iedereen die in de afgelopen jaren hun steentje hebben bijgedragen, hetzij middels muziek/dans optredens of een financiële bijdrage heel hartelijk te danken voor het vertrouwen dat jullie in mij stelden gedurende de afgelopen 17 jaar. Ik zie mij echt als een gezegend mens en met mij denk ik ook veel mensen in Nepal.

Ook dank aan de bestuursleden van Nepal Benefiet Aalsmeer. Zonder jullie zou er nu geen stichting bestaan en zou het mooie waterproject niet in zo’n snelle tijd gerealiseerd zijn.

Ik hoop dan ook dat ieder die tot nu toe de projecten ondersteunden, ook in de toekomst Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer ruimhartig willen blijven steunen zodat SVSI en Kanchan Nepal nog veel goed werk kunnen doen voor de mensen in het mij zo geliefde land.

Volg de stichting ook via de facebookpagina Nepal Benefiet Aalsmeer

Wellicht tot later. Warme groet Joke van der Zwaan

Noodhulp voor Nepal in Coronacrisis

Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer ondersteunt al meer dan 15 jaar projecten in Nepal, vooral in Chepang Hills en het dorp Tobang. Op dit moment is het project om 33 drinkwatertanks te realiseren afgerond.

Maar het Coronavirus heeft ook Nepal bereikt en de regering aldaar heeft een totale lockdown afgekondigd en deze is inmiddels alweer verlengd. Dit betekent dat voor veel gezinnen een voedselgebrek is ontstaan.

Samenwerking met SVSI

Wij werken in Nepal samen met SVSI, een non-profitorganisatie met armoedebestrijding als belangrijkste doelstelling. Zij kwamen bij de start van de Coronamaatregelen direct al in actie. Via hen is zeep uitgedeeld in o.a. Tobang. Ook werden de mensen bewust gemaakt van de noodzaak om de handen goed te wassen. Wij hebben deze snelle actie financieel ondersteund, o.a. met hulp van enkele sponsoren.

De volgende actie is voedselpakketten uitdelen aan de allerarmsten

Tijdens de eerste lock down kon de regering veelal de armere gezinnen van voedsel voorzien. Echter de financiële middelen zijn nu niet meer toereikend en zij zijn afhankelijk van donaties. SVSI maakt voedselpakketten bestaande uit rijst, linzen, zout, olie en gedroogde groente. Een voedselpakket kost 25 euro. Hiervan kan een familie ongeveer 15 dagen leven.

Tilu, die in Tobang woont zal, samen met enkele dorpsoudsten, deze pakketten bij families in zijn dorp brengen. De lokale regering coördineert de distributie en houdt de voorraad bij, zodat er een eerlijke verdeling is en er ook voor langere termijn voedsel is.

Help mee en geef!

Ons doel is om zoveel mogelijk pakketten uit te laten delen en vragen uw hulp om dit financieel mogelijk te maken. Helpt u mee? U kunt uw bijdrage storten op rekeningnummer NL89 RABO 0332 7602 51 ten name van Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer, onder vermelding van “noodfonds”. Ook via deze website is het ook mogelijk om een donatie te doen. Wij zijn erg dankbaar voor elk bedrag dat binnenkomt.

Verdubbeling bedrag door OSA

Bij Stichting Ontwikkelings Samenwerking Aalsmeer (OSA) wordt een aanvraag ingediend voor verdubbeling van het binnengekomen bedrag. Zij maken voor deze noodtoestand een uitzondering voor wat betreft de voorwaarden om evenementen en acties te ondernemen en fondsen te werven.

Social media

Volg ons ook Facebook @nepalbenefietaalsmeer 

Kijk onze filmpjes op YouTube

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reisverslag van Joke, maart 2020

In Kathmandu hebben we een paar mooie dagen gehad. We bezochten een heel indrukwekkend project dat vrienden van Thea en Ida sponsoren. Hier worden ouders met hun gehandicapte kind die een hersenafwijking hebben door zuurstoftekort bij de geboorte, getraind op een hele liefdevolle liefdevolle manier. Die liefde en aandacht was te voelen toen we daar werden rondgeleid. Heel bijzonder want in Nepal worden in veel streken deze kinderen nog gezien als straf van de goden en daardoor verwaarloosd en verstoten. Ik werd erg hier heel blij en ook ontroerd van. Als dit je interesse wekt, kijk dan eens op de website van Self-help group for Cerebral palsy Nepal

Een van de eerste kinderen van het kinderhuis weer ontmoet

Tevens zijn we wederom in KTM zeer gastvrij ontvangen door Dambar en zijn familie. Dambar komt vaak in Nederland om zijn eigen gemaakte zilveren sieraden te verkopen en het is altijd weer een plezier om de gastvrijheid van zijn familie te ervaren. Hier kwam ook Gita op bezoek om ons te ontmoeten. Gita is een van de eerste meisjes die in het kinderhuis van Ketaaketighar was opgenomen. Heerlijk om haar als jongedame te zien. Ze studeert nu in Kathmandu. We hebben leuke verhalen van 16 jaar geleden opgehaald. Ida, Thea en Maria waren berentrots dat zij zo goed terechtgekomen is. Dan weet je weer waarvoor je dit werk allemaal doet.

Op bezoek bij de burgemeester

Vanuit Kathmandu vertrokken we per bus naar Chepang hills. Eerst naar Hugdi River, aan de voet van de heuvels, vanwaar Thea, Ida en Maria samen met Tilu, zouden gaan lopen naar Tobang en ik zelf met de jeep met Sujan (SVSI) naar boven zou rijden. Tot onze verbazing kwam de jeep van Sapana village lodge met Tilu, samen met de chauffeur van Sapana village lodge ons allen ophalen om naar de burgemeester van Kaule te rijden.

Het was bedoeld als een verrassing doch ook wel wat teleurstellend voor de wandelaars. Toch waren we achteraf wel blij met deze ‘kidnapping’.  Het was een mooie belevenis om gehuldigd te worden door de eerste en enige vrouwelijke burgemeester van Kaule, Gita Gurung (er zijn 12 burgemeesters in heel Chitwan).

Zij vertelde heel eerlijk dat zij er nu 2 van de 5 jaar op had zitten als burgemeester en dus nog 3 jaar de tijd heeft zich te profileren. Ze wilde dit doen door 40% bij te dragen aan alle goede projecten in haar gebied.  En ze wil zich ook graag inzetten om de positie van de vrouw te verbeteren. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Na de huldiging op het stadhuis (ik denk tenminste dat dit gebouw als stadhuis diende?) vertrokken we in twee jeeps naar Tobang, Kaule, chepang hills.

Traditionele Nepalese muziek

De huldigingen en dankbetuigingen waren nog niet ten einde. Tilu, bewoner van Tobang en degene die aanleiding was om het waterproject te starten, had een ceremonie en feest georganiseerd als dankbetuiging voor de afronding van de 33 watertanks voor de families en de watertank bij de school, waarbij veel dorpsbewoners aanwezig waren, We hebben genoten, hoewel de ellenlange speeches, die nu eenmaal bij Nepal horen, wel wat geduld vroeg van ons.

De bloemenkransen om onze nek werden wat zwaar en kriebelig, maar dat mocht de pret niet drukken. Traditionele muziek en samen dansen waren een fijne afwisseling tussen alle speeches en huldigingen door. Tilu had zelfs gezorgd voor dal bath (traditionele Nepalese maaltijd bestaande uit (gedroogde) rijst, linzen en wat groente) voor ons en alle dorpelingen. Wat een lieve en gedreven, inspirerende jongeman is dit toch! Na deze hartelijke ontvangst gingen we moe en voldaan slapen, met zijn allen (wij vieren en Nirmal en chauffeur) in de kerk op een matje op de vloer. Als je het leuk vind om van deze ceremonie een kort filmpje te bekijken, kan dat hier.                                                                     

Waterproject bekeken

De volgende dag op pad om enkele families te bezoeken in het gebied waar de 2e elf watertanks gebouwd zijn (Thaites). Dit was een behoorlijke klim en gelukkig deden mijn longen en spieren het dit keer goed. De bedoeling was om ‘s middags de laatste elf watertanks en families van fase 3 (in Kotari) te bezoeken om de volgende dag naar Siddhi te lopen. Dat zou een echte trekking worden van 4-6 uur lopen. Helaas was dit niet mogelijk in verband met de regen die s morgens al viel. Het werd te glibberig en gevaarlijk. We besloten om diezelfde middag met de jeep naar Sauraha, waar het kinderhuis is en waar Dhruba en zijn familie woont, te gaan. Vanuit Sauraha wilden we dan alsnog die trekking naar siddhi gaan doen. Dit kon helaas ook niet doorgaan in verband met onze vervroegde reis terug naar Nederland. Moet ik dan toch nog maar een keer terug?

Interviews met enkele families in Kalle

De eerste ochtend ben ik veel te weten gekomen over het leven van deze families in de Chepang hills. Nirmal (Kanchan Nepal) en Sujan (SVSI) waren mijn tolken. Over het algemeen hebben de meeste dorpelingen een klein stukje land waarop ze wat groente en fruit en soms gierst verbouwen. Dit is echter voor velen niet voldoende voor het hele jaar. Als ze genoeg oogsten, wordt het voedsel door sommigen gedroogd als voorraad voor de droge periode. Daarin zit dan niet zoveel vitamine meer.

Maar voor de meeste families is het sowieso te weinig en tevens hebben deze gezinnen in de droge tijden helemaal geen opbrengst van hun landje. Dan gaat de vader des huizen en soms ook de oudere kinderen erop uit om werk te vinden en/of op zoek naar voedsel te gaan. Dat betekent dat de mannen geen werk thuis kunnen doen en de oudste kinderen vaak niet meer naar school gaan. Alle bewoners van Kaule hadden na de aardbeving van de regering geld gekregen om een aardbeving bestendig huisje te bouwen.

Lemen hutjes

Tot mijn grote verbazing echter woonden veel mensen nog steeds in hun lemen hutje met rieten daken, vaak naast hun nieuwgebouwde huisjes, die veelal niet afgebouwd waren als gevolg van de lange afwezigheid van de mannen, die op pad waren om werk dan wel voedsel te zoeken. Gelukkig waren alle daken wel afgebouwd, zodat de leidingen van de watertanks daaraan bevestigd konden worden. Dus alle watertanks worden wel gebruikt.

Sommige kinderen gingen ook niet meer naar school. Ze heten dan drop-outs. Een jongetje zat er zeer timide bij. Hij was van school gestuurd, zei men. Hij bleek 15 jaar te zijn, maar de kinderen daar zien er veel jonger uit, en soms weten ze niet zeker hoe oud ze zijn. Bij navraag bleek dat hij van school gestuurd was, omdat hij vaak te laat kwam omdat hij dan geen eten had gehad en naar voedsel op zoek was gegaan. Met een lege maag kan niet gestudeerd worden. Dit heeft mij enorm geraakt.

Ik zag een nieuwgebouwd huisje met watertank ernaast helemaal apart staan. Daar woonde zo te zien helemaal niemand. Een dorpsbewoner wist van wie dit huisje was en we werden voorgesteld aan deze familie. Het waren zeer oude mensen en zij woonden nu nog in een lemen huisje met rieten dak even verderop. De oma vertelde dat zij de zorg had voor drie kleinkinderen wiens moeder (|haar schoondochter) er vandoor was gegaan. De vader (hun zoon) was volgens hen erop uit om werk te zoeken.

Niet naar school

Later hoorden we dat deze man hun geld vergokte en bijna niet mee thuis kwam. Zij vertelden dat ze een klein pensioen kregen. Sujan vertelde dat dit betekent dat zij 70 jaar of ouder moeten zijn. Ze hadden geen tijd en menskracht om hun huisje af te maken. Ze zeiden wel dat hun oudste zonen terug zouden komen en het binnen 2-3 maanden klaar zou zijn. Ook hier bleek het oudste kind niet naar school te gaan omdat deze erop uit moest om voor voedsel te zorgen.

Nieuw waterproject

De planning voor het midden en iets lagergelegen gebied in Tobang om nog 25 huishoudens aan water voor hun huisje te helpen was al gemaakt. Tijdens deze reis heb ik van dichterbij kunnen bekijken hoe de situatie hier nu is. Er is op een heuvel een waterbron, echter daarvanuit gaat 1 hele lange leiding dwars door het dal waar deze huisjes staan naar een gebied over de volgende heuvel heen. Er is slechts 1 aftakking dat naar 1 tappunt loopt voor alle 25 huishoudens in dit dal. Kanchan Nepal wil hier een nieuwe tank naast die bron bouwen en daaruit leidingen aanleggen naar alle huishoudens toe, en voor iedere familie een tapkraan maken. We wachten nog op een nieuwe gedetailleerde berekening. Wij hebben goede hoop dat onze stichting de middelen hiervoor al ter beschikking heeft.

Hoe verder met onze hulp

Door deze interviews werd mij weer meer duidelijk waarom het enkele maanden per jaar zo zwaar is voor deze gezinnen en waarom ze nog niet allemaal in hun nieuwe huisjes wonen. Ondanks de korte tijd die ons gegeven was, raakte ik weer zeer geïnspireerd en heb veel ideeën opgedaan om deze mensen weer een stukje verder te helpen naar een betere levensstandaard. Het wordt, samen met het bestuur, nog verder uitgewerkt en het wachten is ook nog even op de officiële offertes vanuit Nepal. We komen er zeker nog op terug.

Nogmaals hartelijk dank voor jullie steun in het verleden namens de mensen in Tobang en we hopen op blijvende steun in de toekomst.

Kijk hier voor de foto’s die Joke maakte tijdens haar bezoek.

Een warme groet,

Joke

Social media

Volg ons ook Facebook @nepalbenefietaalsmeer 

Kijk onze filmpjes op YouTube

Abonneer op onze nieuwsbrief

bezoek Belinda en Laura nov 2019

Blog Joke, maart 2020

Alweer bijna 2 maanden voorbij in het nieuwe jaar en mijn vertrek naar Nepal komt in zicht. Doel van mijn reis is o.a. om de laatste fase van ons waterproject, namelijk de bouw van de laatste 11 watertanks te gaan bekijken. Want, jawel, ze zijn inmiddels af! Geweldig werk van Kanchan Nepal, onze technische partner in Nepal.

Dit keer reis ik in gezelschap van drie leden van het bestuur van kinderhuis Ketaaketighar Nepaalma (Ida, Thea en Maria). Deze stichting heeft veel bijgedragen om dit project waar te kunnen maken. Ik ben heel blij en dankbaar dat zij mij vergezellen om de finishing touch te gaan zien.  Het zal een hele klim worden, want deze families waar de laatste 11 tanks gebouwd zijn, wonen nog hoger in de heuvels. Ik heb er hard voor getraind het afgelopen half jaar dus goede hoop dat mijn longen het dit keer beter zullen doen!

We zullen ook in de vallei gaan kijken, waar wel al een watersysteem is, echter waartoe de daar wonende 25 families, nog niet allemaal toegang hebben. Dit systeem blijkt ook aan vervanging dan wel reparatie toe te zijn. En het goede nieuws is, dat we daar eventueel al voldoende middelen voor hebben, daar de lokale regering 20% van de kosten voor haar rekening zal nemen. En dat is heel goed nieuws, want de beste weg is volgens ons toch dat Nepal zoveel mogelijk selfsupporting zal gaan worden.

Benefietconcert datum gecanceld
Het benefietconcert dat gepland was voor 18 april zullen we doorschuiven naar begin deze zomer. We zijn wel al bezig met fantastische muzikanten uit te nodigen. Dus houd onze nieuwsberichten in de gaten. Wordt vervolgd!

Potentieel nieuw project
Water is zeker een basisbehoefte en maakt dat de levensstandaard verbetert. Toch is er nog zoveel te doen in de Chepang hills, want de algehele levensstandaard is nog ver beneden peil. En daar wordt hard aan gewerkt. St. FEMI, een Nederlandse stichting, gaat in dit gebied (Kaule, waar Tobang een deel van is) helpen, samen met SVSI , onze partner in Nepal. En wellicht kan St. Nepal Benefiet Aalsmeer hier een steentje aan bijdragen. We gaan in gesprek met FEMI en SVSI om te kijken waarmee en hoe we kunnen helpen. Deze beide stichtingen hebben samen al veel ervaring met de Chepang bewoners vooral te leren zichzelf te helpen door middel van bewustwording, voorlichting en training. Zij hebben fantastisch werk verricht in Siddhi, een ander gebied in Chepang hills. Tijdens onze komende trip zullen we ook in Siddhi een kijkje gaan nemen. We houden jullie zeker op de hoogte.

Bezoek Laura en Belinda in oktober/november 2019
Laura en Belinda zijn alweer een tijdje terug uit Nepal. Inmiddels staat er een mooi verslag van hun belevenissen op onze website, welke je hier kunt lezen. Meer mooie foto’s van hun verblijf zijn hier te bekijken.

Vanuit Nepal zal ik af en toe verslag doen ofwel via facebook, ofwel via een nieuwsbrief. Via onze website kunt u ook onze facebookberichten bekijken.

We hopen natuurlijk dat u ons blijft steunen. Voor alle steun tot nu toe, wederom zeer veel dank!

Dhanjabath!

Warme groet, Joke

 

bezoek Belinda en Laura nov 2019

Reisverslag Belinda en Laura

Het begon met een droom. De droom van Tilu. Een kleine man met een groot hart en passie voor zijn dorp en zijn familie. Zijn Sapana (droom in het Nepalees): ‘Hoe mooi zou het zijn als zijn moeder geen pijn in haar rug meer had omdat zij elke dag uren, met zware manden met flessen water, langs glibberige berg paden moet lopen…’

Nu ruim twee jaar later is dit werkelijkheid. Er staan 22 watertanks bij 22 families en met de bouw van de laatste 11 tanks is gestart. Na de realisatie van deze laatste 11 tanks is het hele dorp Tobang in Chepang Hills van in totaal 33 watertanks voorzien.

Bezoek NGO Kanchan

Wij bezochten samen met Tilu, Nirmal van de NGO Kanchan Nepal (begeleider van de bouw van de tanks) en Subash van Sapana Village Social Impact (SVSI) het project en trokken via de paden die Tilu’s moeder en vele andere vrouwen in het dorp liepen voor water. Het was best een zware tocht voor ons en we bedachten ons dat de bewoners van dit gebied dit dagelijks liepen.

Wij spraken Tilu’s moeder. Geëmotioneerd vertelde zij hoe dankbaar en blij ze is met de watertank, dat ze nu geen pijn in haar rug meer heeft en haar kwaliteit van leven zo verbeterd is. Het raakt ons als we haar horen spreken.

Er is veel gebeurd in de tussentijd

Joke kende Tilu vanuit een waterproject bij een schooltje. Maar een heel dorp van watertanks voorzien vraagt toch meer organisatie dan 1 persoon kan regelen. Daarom is Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer opgericht en kreeg Joke hulp van Luci en ons: Belinda en Laura. Wij hebben allemaal dezelfde passie als Joke: Tilu’s Sapana werkelijkheid maken.

Maar voordat we de watertanks konden realiseren moest er veel geregeld worden. Er kwam een mooie website, een ANBI status, en er moest geld ingezameld worden. Na een bevlogen presentatie van Joke bij Wilde Ganzen kregen we de toezegging dat voor iedere euro die we ophaalden zij een bijdrage van 50 cent wilde geven. Een prachtige start om het geld voor alle tanks in te zamelen. Ook Ontwikkelingssamenwerking Aalsmeer OSA hielp ons.

Sponsoring

Na het geslaagde benefiet concert in oktober 2018 konden we de opdracht geven voor de eerste 11 tanks. Vele sponsoren en giften volgden en al snel konden we ook opdracht geven voor de 2e 11 tanks en nu is ook gestart met de aanleg van de laatste 11 tanks. We waren onder de indruk van de passie waarop Nirmal de watertanks voor ons realiseert bij de huisjes in het dorp die vaak op plekken liggen die moeilijk bereikbaar zijn. Ook liet hij ons een plek zien waar ze, met een kleine ingreep, nog een watervoorziening kan realiseren.

Tijdens onze driedaagse hike door de heuvels (maar voor ons bergen) spraken we ook met Sujan en Dhurba van (SVSI) onze vaste partner in Nepal. Sujan vertelde dat hij in een ander gedeelte van de heuvels van Siddhi de bewoners helpt om zelf hun levensstandaard te verbeteren. Bijvoorbeeld door het verbouwen van gewassen en het houden van geiten. Dit zou een mooie volgende fase kunnen zijn voor het dorp van Tilu.

Vol inspiratie voor volgende projecten en dankbaar voor iedereen die heeft meegeholpen aan de realisatie van de 33 watertanks zijn we nu weer thuis. Maar we hebben Nepal en de droom van Tilu in ons hart gesloten. We gaan nu vol enthousiasme aan de slag om dit stukje Nepal verder te ontwikkelen voor de mensen die hier wonen. Helpt u mee?

Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer,

Belinda en Laura

kijk voor meer foto hier.

 

bezoek Belinda en Laura nov 2019                         bezoek Belinda en Laura nov 2019

bezoek Belinda en Laura nov 2019

bezoek Belinda en Laura nov 2019

Blog Joke, december 2019

Allereerst voor ieder een heel mooi, gezond, vredig nieuw jaar gewenst, ook namens Laura, Belinda en Luci.

Voor mij, Joke, staat het thema ‘vrijheid’ vooral centraal op dit moment en dat wil ik dus graag ieder toewensen. Vrijheid om te zijn wie en wat je wilt zijn en te doen waar je hart ligt. Ieder op zijn/haar eigen wijze.

Uiteraard hopen we ook het komend jaar weer samen dromen in Nepal waar te kunnen maken. Voor jullie bijdragen het afgelopen jaar heel veel dank.

Het waterproject verloopt erg goed. Laura en Belinda zijn  voor het eerst in Nepal geweest dit jaar en kwamen erg enthousiast terug. Binnenkort zal er op de website een verslag over hun belevenissen geplaatst worden. Dus nog even geduld.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de laatste 11 van de 33 watertanks in Tobang. Hieronder enkele foto’s van de bouw van deze laatste tanks, welke Kanchan Nepal mij stuurde.

En natuurlijk gaan we door, want er is nog een gedeelte in dit gebied, in de vallei, waar wel al een watersysteem is, echter waar de daar wonende families (25), nog niet allemaal toegang toe hebben. Dit systeem blijkt ook aan vervanging dan wel reparatie toe te zijn.

Op  8 maart ga ik naar Nepal en zal o.a. naar deze plek gaan om te zien hoe de huishoudens en dit watersysteem er aan toe zijn om vervolgens, samen met Sapana Village Social Impact en Kanchan Nepal, te kijken hoe we het best kunnen helpen zodat ook deze 25 families (schoon) water voor hun huisje kunnen krijgen.

Nogmaals dank voor al jullie hulp in het verleden en we hopen op blijvende steun de komende tijd.

Hartelijke groet, Joke

Social media

Volg ons ook Facebook @nepalbenefietaalsmeer 

Kijk onze filmpjes op YouTube

Abonneer op onze nieuwsbrief

Bouw laatste Nepalese watertanks

Bewoners van het bergdorpje Tobang moeten uren lopen voor water. Vaak bij vervuilde bronnen. Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer (NBA) helpt de ruim 300 inwoners met de bouw van 33 water opvangtanks in drie fases. Er is door NBA voldoende geld opgehaald om te starten met de laatste 11 tanks.

 Elke watertank vangt 6000 liter regenwater op en kost circa € 1000 om te bouwen. Vorig jaar en dit jaar was NBA actief om voor dit mooie en nuttige project geld in te zamelen. Om het werkbaar te houden bestaat de geldinzameling en bouw van de 33 tanks uit drie delen.

Samen met bewoners

De lokale bevolking helpt mee met de bouw van de watertanks. Dit is belangrijk omdat zij ook direct leren hoe ze met de tanks moeten omgaan en hoe ze deze op een goede manier kunnen onderhouden.

Vele sponsors

Na een benefietconcert in oktober 2018 was er voldoende geld voor bouw van de eerste 11 watertanks. Begin dit jaar startte de bouw van de tweede serie dankzij donaties van onder meer de Lions en St. Ketaaketighar Nepaalma en talloze particuliere donaties. De bouw van de laatste elf tanks werd mogelijk door giften van scheepswerf De Vries Makkum, Van Vliet containers en TCR een bedrijf dat grondafhandelingsapparatuur levert voor vliegtuigen. Naast de inzamelacties, krijgt NBA ook steun van Wilde Ganzen. Voor iedere euro die de Stichting ophaalt legt Wilde Ganzen nog eens halve euro bij. Daarnaast gaf Ontwikkelingssamenwerking Aalsmeer financiële steun.

Reactie NBA

“Wij zijn ontzettend blij met alle giften en donaties”, vertelt Joke van der Zwaan, voorzitter van NBA. “Voor de bewoners van Tobang is dit een reuzenstap. Ze hebben nu schoon water waar ze geen uren voor hoeven te lopen. We bedanken iedereen die heeft geholpen dit mogelijk te maken.”

Meer weten

De stichting heeft een Anbi-status. Dit betekent dat giften aftrekbaar zijn van de belasting. Meer weten? Wij zijn bereikbaar via 06-23861976 of info@nepalbenefietaalsmeer.nl en onze contactpagina op onze website .

Social media

Volg ons ook Facebook @nepalbenefietaalsmeer 

Kijk onze filmpjes op YouTube

Abonneer op onze nieuwsbrief

 

Column Joke 7 juli 2019

Alweer enige tijd geleden dat we met nieuws uit en over Nepal naar buiten komen. Dat wil echter niet zeggen dat er niets gebeurd is ondertussen. In tegendeel, want we kunnen vol trots zeggen dat dit deel van het waterproject financieel helemaal rond is. Alle 33 families krijgen een watertank en tapkraan voor hun huisje. Hoe geweldig is dat!!!

Ida en Thea bezochten ons waterproject in Tobang
Graag wil ik een verslag plaatsen van vriendinnen Thea en Ida die ons waterproject hebben bezocht in maart 2019. Zij zijn beiden bestuursleden van st. Ketaaketighar, het kinderhuis in Sauraha in Nepal, waar mijn Nepal avontuur begon in 2003. Deze stichting heeft een heel grote bijdrage geleverd aan NBA om de droom van de mensen in Tobang waar te maken. De ontroering is in hun verslag duidelijk te voelen.
Lees hier het hele verslagvan Ida en Thea.

Feest in juni 2019
Op 22 juni gaf ik een feest vanwege mijn pensioen. Echter vanaf het moment dat ik besloot een feest te geven, kwamen er steeds meer redenen bij om te ‘vieren’. Een van de bijkomende redenen was dat ik zo ontzettend blij ben met het goede resultaat van ons prachtige waterproject.
Lees hier meer over dit voor mij, en hopelijk voor alle aanwezigen, top feest.

Reis naar Nepal in maart 2020
Door jullie bijdragen op mijn feest kan ik in maart 2020 naar Nepal afreizen om in Tobang het eindresultaat van dit deel van het waterproject te bekijken. Tevens kunnen we dan bekijken hoe we dit dorp verder kunnen helpen in de nabije toekomst. Er zal ook nog een deel van jullie bijdrage voor een volgend project gestort worden naar onze stichting. Heel veel dank.

Heel fijn om dit keer niet alleen te hoeven reizen, maar in gezelschap van mijn zo betrokken vrienden, Thea, Ida en Maria, allen bestuursleden van het kinderhuis van St. Ketaaketighar.

Kort verslag van Wilde Ganzen

Marit van Liere, onze relatiebeheerder bij Wilde Ganzen is ook erg enthousiast over ons project. Ze schreef speciaal voor deze nieuwsbrief een kort stukje over onze samenwerking en ons project. Uiteraard is deze samenwerking met Wilde Ganzen ook de grote verdienste van onze bestuursleden, Belinda, Laura en Luci. Zonder deze toppers zouden we geen stichting zijn en zou deze samenwerking met Wilde Ganzen niet mogelijk geweest zijn.  Lees hier het verslagje van Marit.

Joke van der Zwaan, voorzitter NBA

Social media

Volg ons ook Facebook @nepalbenefietaalsmeer 

Kijk onze filmpjes op YouTube

Abonneer op onze nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief: maart 2019

Met trots en dankbaar willen we  onze nieuwe website presenteren. Dank aan Ingkie Tan die veel energie heeft gestoken bij het opstarten. En dank aan Laura Tas, onze secretaris en haar neef Jeroen Tas van ‘Jerosites’ voor het verder opzetten en afmaken van de mooie, nieuwe website. Doneren kan nu ook via een Ideal knop via deze site. Ook is er een doneerknop op onze facebook pagina. Wat zijn wij blij dat we nu zo professioneel kunnen werken door de zakelijke kennis en voortvarendheid van onze medebestuursleden.

Gestart met de 2e fase van 11 watertanks in Tobang Nepal

We zijn heel trots en dankbaarheid dat de start van het tweede deel van ons mooie waterproject vorderingen maakt. De volgende elf families werken hard mee om een watertank met tappunt voor hun huisjes te bouwen. De fondsenwerving die nodig is om ook de derde fase te kunnen financieren loopt gestaag. We zijn er nog niet, maar met uw hulp het gaat vast lukken om alle bewoners in Tobang van water te voorzien.

Kijk hier voor alle foto’s van het waterproject. De foto’s zijn gemaakt door Nirmal Adhikari van Kanchan Nepal.

Emmer met filter voor families die een regenwater opvangtank hebben

Alle families krijgen bij hun watertank een portable emmer met een filter. Met de emmers kunnen ze het drinkwater eerst nog filteren en maken wij de bevolking  extra bewust van het belang van schoon drinkwater. Ook tijdens en na het regenseizoen adviseren wij ze deze filteremmers in hun huis te gebruiken. Het maakt ook onderdeel uit van het trainingsprogramma.

 Sponsor update

Ida en Thea, twee bestuursleden van deze stichting zijn momenteel in Nepal. Zij komen daar enkele keren per jaar. Deze Nederlandse bestuursleden zijn zo enthousiast over ons waterproject dat zij een grote financiële bijdrage hebben geleverd (vijf watertanks plus nog 2 ½ tank van Ida en Thea persoonlijk die een deel van hun opbrengst van de Nepalese markt schonken). Hiervoor zijn wij  uiteraard zeer dankbaar. Hun enthousiasme maakt dat deze twee vriendinnen dit keer bij hun bezoek aan Nepal op 20 maart 2019 ook ons project bezoeken. Hun eerste reactie ontvingen wij al vanuit Nepal: ‘ontroerd en voldaan‘, schreven zij. Ze logeerden 1 nachtje bij Tilu’s ouders in Tobang en kregen uitleg en begeleiding over het waterproject van Nirmal Adhikari van Kanchan Nepal. Na hun terugkomst in Nederland op 6 april 2019 horen wij ongetwijfeld meer over hun belevenissen. Wordt vervolgd dus!

Wij zijn erg blij met de samenwerking en het bezoek van Ida en Thea aan Tobang, Als bestuur kijken wij nog naar een goed moment om ook het project te bezoeken. We willen dan ook bekijken of en hoe we verder kunnen helpen om de algemene levensstandaard van deze dorpsbewoners te verbeteren.

En nog meer fantastisch nieuws. Via St. ketaaketighar Nepaalma zijn er nog eens vijf watertanks gesponsord door Boot en Broerse, fysiotherapiepraktijk in Lisse. Deze fysiotherapiepraktijk organiseert met 25 fietser/wandelaars in september 2019 een tocht door Nepal en sponsort daarmee vele projecten via de stichting van het kinderhuis. Met name Anneke van Veen, heeft zich hiervoor ingezet. Ook Anneke is bestuurslid van St. Ketaaketighar en zal met deze fietsers meegaan naar Nepal. Joke heeft, samen met Anneke, bij deze fysiotherapiepraktijk een videopresentatie mogen geven. Zij hebben te weinig tijd om het waterproject te gaan bezoeken in september, maar door de filmpresentatie weten ze nu wel beter wat ons project inhoudt. Ook zij zijn erg enthousiast over ons project. Enorm bedankt fietsers en wandelaars van Boot en Broerse en natuurlijk wederom Stichting Ketaaketighar (Anneke) voor het aandragen van ons project. 

  • En nog meer donaties:

Lions club Aalsmeer en Lions Ophelia sponsorden samen 1 ½ tank.

Van Vliet Containers, sponsort een watertank.

De Vries Scheepsbouw in Makkum sponsort een tank.

Nog een mooie gift werd ontvangen van Mevrouw De Vries uit Aalsmeer, die voor haar 85ste verjaardag geld inzamelde voor ons waterproject. Hiervoor vraagt zij verdubbeling aan bij OSA (Ontwikkelingssamenwerking Aalsmeer). Als dit gehonoreerd wordt, is er weer een watertank mogelijk gemaakt.  Geweldig!

En er zijn ook weer vele particuliere stortingen gedaan, o.a. via facebook voor de verjaardag van Joke.

Heel veel dank aan allen namens de dorpelingen in Tobang!

 Youbedo boeken doneert NBA bij aankoop boek

Ons project staat geregistreerd bij Youbedo, waardoor rond de 10-12% van je aankoopsom van een boek bij hen aan onze stichting wordt gedoneerd. Boeken in Nederland hebben overal dezelfde prijs, dus ondersteun deze sympathieke actie van Youbedo en daarmee onze projecten. Alle beetjes helpen. Dus… Boek kopen? Bestel via Youbedo en geef bij de betaling aan dat zij een deel van jouw bedrag mogen geven aan: Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer (of geeft de code erbij op ?goededoel=1825 ). Het kost jou niets meer.

 Albert Hein Kudelstaart:

Bij Albert Heijn in Kudelstaart kun je nog het heel 2019 je statiegeld-bon deponeren in de box bij AH Kudelstaart. Hiermee ondersteun je ook ons waterproject.

 Wat is nog nodig?

De laatste loodjes. Er is nog 5.000 euro nodig om alle 33 families een watertank te geven. Wie helpt mee?

We zijn er nog niet, maar het eind van dit project komt in zicht. In september willen we het totale bedrag bij elkaar hebben. De benefietconcerten laten nog even op zich wachten, maar er zal zeker deze zomer nog wel iets georganiseerd gaan worden. We juichen het zeer toe als je zelf een initiatief wilt nemen om een evenement te organiseren voor ons project. Als je dit doet, kan je namelijk verdubbeling van de opbrengst tot 2.500 euro aanvragen bij St. OSA (Ontwikkelingssamenwerking Aalsmeer). Ook als je een feestje geeft en je donaties vraagt aan je gasten voor ons project, kan je subsidie bij OSA aanvragen. Hoe mooi is dat?  Wij kunnen je hierbij helpen. Ook wordt bij iedere donatie van 1 euro door Wilde Ganzen 0.50 ct. bijgelegd. Laat dit je stimuleren!

ANBI status: alle donaties zijn welkom, groot en klein. En de donaties zijn aftrekbaar bij de belasting want Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer is ANBI geregistreerd.

We wensen iedereen alle goeds toe. En laat ons vooral weten als je ideeën hebt over het organiseren van evenementen of als je wilt helpen bij de fondsenwerving voor het laatste deel van dit mooie project.

Stichting Nepal benefiet Aalsmeer:

Joke van der Zwaan, Laura Tas, Belinda Buskermolen en Luci Beumer

Social media

Volg ons ook Facebook @nepalbenefietaalsmeer 

Kijk onze filmpjes op YouTube

Abonneer op onze nieuwsbrief

Doneer!

KvK 7208 8281