Laatste nieuws uit Nepal

Het Coronavirus breidt zich nu helaas erg snel uit. In eerste instantie leek het allemaal mee te vallen, maar nu de grens met India open is en de Nepalese gastarbeiders vanuit de Arabische landen naar huis gestuurd worden en ook het virus vaak meenemen, gaat de besmetting erg snel. Vandaag (22 juni) hoorde ik dat het in korte tijd opgelopen is naar meer dan 7000 besmettingen.

Voedselpakketten, mondkapjes en noodfonds 

Een paar dagen geleden heeft SVSI, onze lokale partner, van de burgemeester van Kaule in Chepang hills een verzoek gekregen om voedselpakketten te brengen voor 202 huishoudens en uit te delen in Chaukinanda en Dinglang, in de buurt van Tobang, het werkgebied van NBA. In ieder pakket zit 20 kg rijst, 1 kg zout, 1 liter olie, 1 kg linzen, desinfecterende zeep en 4 gezichtsmaskers.

Echter het team stuitte met de vrachtwagen op een landsliding als gevolg van de harde regenval. De mannen van SVSI en enkele van de lokale bevolking, hebben onder leiding van Sujan Bashnet, projectleider van SVSI, 3 dagen heel hard gewerkt om de weg weer zodanig begaanbaar te maken zodat deze pakketten toch bezorgd konden worden. Dhruba heeft tevens na de versoepeling van de eerste strenge lock-down mondkapjes aangeschaft om uit te delen aan de armere mensen. Bewustmaken van het waarom en hoe deze te gebruiken is tevens een belangrijke taak van SVSI.

Strengere lock-down

Door de snelle groei van de besmetting zal de regering hoogstwaarschijnlijk noodgedwongen wederom een strenge lock-down in moeten voeren. Dat betekent weer grote kans op voedseltekort voor de armere bevolking omdat zij als dagloners er dan weer niet op uit kunnen gaan om te werken voor voedsel voor hun gezin.

Dankbaarheid

Wat werken die mannen hard om hun naasten te kunnen helpen. Petje af. Daar word ik echt blij van. En als ik toch aan het noemen ben waar ik blij van word, wil ik ook stichting Kanchan Nepal even noemen, met Nirmal Adhikhari als projectleider, die het mooie waterproject van NBA in Tobang technisch heeft geleid. Ik mocht hem enkele keren ontmoeten en aan het werk zien met de mensen in Tobang, waardoor ik heb gezien hoe ook hij met hart en ziel dit werk doet om zijn medemens in Nepal wat bewuster te maken en een betere levensstandaard te bewerkstelligen.

En niet te vergeten Tilu Pradja, wiens droom wij samen hebben kunnen waarmaken in Tobang en waar hopelijk nog meer van waargemaakt zal gaan worden. Deze jongen heeft een hart van goud. Als hij zijn droom niet had geuit aan mij, was er nu nog steeds geen water in Tobang. Blijf dromen Tilu!

Ik voel mij heel dankbaarheid dat ik al deze mensen heb mogen leren kennen. Het heeft mijn leven verrijkt.   Zij doen het echte werk.

Joke van der Zwaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *