bezoek Belinda en Laura nov 2019

Reisverslag Belinda en Laura

Het begon met een droom. De droom van Tilu. Een kleine man met een groot hart en passie voor zijn dorp en zijn familie. Zijn Sapana (droom in het Nepalees): ‘Hoe mooi zou het zijn als zijn moeder geen pijn in haar rug meer had omdat zij elke dag uren, met zware manden met flessen water, langs glibberige berg paden moet lopen…’

Nu ruim twee jaar later is dit werkelijkheid. Er staan 22 watertanks bij 22 families en met de bouw van de laatste 11 tanks is gestart. Na de realisatie van deze laatste 11 tanks is het hele dorp Tobang in Chepang Hills van in totaal 33 watertanks voorzien.

Bezoek NGO Kanchan

Wij bezochten samen met Tilu, Nirmal van de NGO Kanchan Nepal (begeleider van de bouw van de tanks) en Subash van Sapana Village Social Impact (SVSI) het project en trokken via de paden die Tilu’s moeder en vele andere vrouwen in het dorp liepen voor water. Het was best een zware tocht voor ons en we bedachten ons dat de bewoners van dit gebied dit dagelijks liepen.

Wij spraken Tilu’s moeder. Geëmotioneerd vertelde zij hoe dankbaar en blij ze is met de watertank, dat ze nu geen pijn in haar rug meer heeft en haar kwaliteit van leven zo verbeterd is. Het raakt ons als we haar horen spreken.

Er is veel gebeurd in de tussentijd

Joke kende Tilu vanuit een waterproject bij een schooltje. Maar een heel dorp van watertanks voorzien vraagt toch meer organisatie dan 1 persoon kan regelen. Daarom is Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer opgericht en kreeg Joke hulp van Luci en ons: Belinda en Laura. Wij hebben allemaal dezelfde passie als Joke: Tilu’s Sapana werkelijkheid maken.

Maar voordat we de watertanks konden realiseren moest er veel geregeld worden. Er kwam een mooie website, een ANBI status, en er moest geld ingezameld worden. Na een bevlogen presentatie van Joke bij Wilde Ganzen kregen we de toezegging dat voor iedere euro die we ophaalden zij een bijdrage van 50 cent wilde geven. Een prachtige start om het geld voor alle tanks in te zamelen. Ook Ontwikkelingssamenwerking Aalsmeer OSA hielp ons.

Sponsoring

Na het geslaagde benefiet concert in oktober 2018 konden we de opdracht geven voor de eerste 11 tanks. Vele sponsoren en giften volgden en al snel konden we ook opdracht geven voor de 2e 11 tanks en nu is ook gestart met de aanleg van de laatste 11 tanks. We waren onder de indruk van de passie waarop Nirmal de watertanks voor ons realiseert bij de huisjes in het dorp die vaak op plekken liggen die moeilijk bereikbaar zijn. Ook liet hij ons een plek zien waar ze, met een kleine ingreep, nog een watervoorziening kan realiseren.

Tijdens onze driedaagse hike door de heuvels (maar voor ons bergen) spraken we ook met Sujan en Dhurba van (SVSI) onze vaste partner in Nepal. Sujan vertelde dat hij in een ander gedeelte van de heuvels van Siddhi de bewoners helpt om zelf hun levensstandaard te verbeteren. Bijvoorbeeld door het verbouwen van gewassen en het houden van geiten. Dit zou een mooie volgende fase kunnen zijn voor het dorp van Tilu.

Vol inspiratie voor volgende projecten en dankbaar voor iedereen die heeft meegeholpen aan de realisatie van de 33 watertanks zijn we nu weer thuis. Maar we hebben Nepal en de droom van Tilu in ons hart gesloten. We gaan nu vol enthousiasme aan de slag om dit stukje Nepal verder te ontwikkelen voor de mensen die hier wonen. Helpt u mee?

Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer,

Belinda en Laura

kijk voor meer foto hier.

 

bezoek Belinda en Laura nov 2019                         bezoek Belinda en Laura nov 2019

bezoek Belinda en Laura nov 2019

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] terug uit Nepal. Inmiddels staat er een mooi verslag van hun belevenissen op onze website, welke je hier kunt lezen. Meer mooie foto’s van hun verblijf zijn hier te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *