Nieuwsbrief juni 2018

Regenwater is er voor iedereen!

Zo gewoon het voor ons is, om de kraan open te draaien en schoon drinkwater te hebben, zo ongewoon is dit voor veel mensen in Nepal. Joke van der Zwaan is samen met Luci Beumer, Laura Tas en Belinda Buskermolen hard bezig de juiste weg uit te stippelen om Tilu’s droom, dat nu ook de onze is geworden, waar te kunnen maken. Stapje voor stapje komen we verder en hopen 33 families in het bergdorpje Tobang in Chepang hills in Nepal van een regenwater opvangsysteem te kunnen voorzien. De overige 40 families in dit dorp hebben reeds een watersysteem, dat weliswaar aan verbetering en reparatie toe is. Hiermee zullen ze in een later stadium ook geholpen worden.

Zoals het nu is in Tobang: nu moeten de mensen van 33 families, vaak vrouwen en kinderen, 2x per dag naar een bron lopen over moeilijk begaanbare bergpaadjes om liters water terug naar hun huisje te dragen in flessen of kruiken. Op sommige plekken is buiten de regentijd de bron drooggevallen en het is ook niet zeker dat deze bronnen schoon water bevatten.

Zoals het wordt: Het systeem bestaat uit betonnen opvangtanks, die 6.000 liter regenwater kunnen opvangen, dat via leidingen aan het dak van hun huisje in de tank terechtkomt. Wat zou het mooi zijn als deze 33 families binnenkort gewoon direct voor hun huisje het hele jaar door water kunnen tappen.

Plan per Oktober 2018
Momenteel is het regenseizoen al begonnen in Nepal en kan je moeilijk ter plekke komen met alle benodigde materialen om te gaan bouwen. Rond oktober zou, indien er op dat moment voldoende financiële middelen zijn, gestart kunnen worden met de bouw.

Bijdrage bevolking Tobang
De inwoners van dit dorp leveren hun bijdrage door te assisteren bij de bouw. Tevens zullen er enkele lokale materialen die nodig zijn door henzelf geleverd worden, zodat de kosten zo laag mogelijk blijven. Ze zullen training krijgen bij de bouw en onderhoud van dit watersysteem.

Oproep om lokale acties te organiseren
Voor ongeveer 1000 euro is een regenwater opvangtank met leidingen en kraan te realiseren voor 1 familie. Een familie bestaat meestal uit 2 of 3 gezinnen die wonen in 2 of 3 huisjes naast elkaar. Voor die 3 huisjes komt 1 watertank te staan, waar de familie gezamenlijke verantwoordelijkheid voor zullen dragen.

Vraag aan jullie: wil jij een familie helpen door een benefietactie te organiseren in jouw eigen omgeving? Je kunt op deze manier als het ware een familie adopteren.
Actie ideetjes: misschien kan je een benefietactie organiseren op je tennisclub, leesclub, voetbalclub, yogaclub, roeiclub etc. Of binnen je eigen familie?
Muzikanten: misschien wil je een eigen benefietconcertje organiseren.
Cadeautjes: misschien ben jij of een van je familieleden/vrienden/kennissen toch al van plan een feestje te geven en denk je ook wel eens als mensen vragen wat je ‘wensen’ zijn: ‘ik hebt alles al’ of ‘ik heb niets nodig’ of ’ik weet niets’. Dan is het misschien een leuk idee om een bijdrage voor dit mooie waterproject te vragen.
Alle hulp is welkom!
Verdubbeling: Organiseer jij deze actie in Aalsmeer of omgeving, dan kan je hiervoor verdubbeling aanvragen bij OSA, Stichting Ontwikkelings Samenwerking Aalsmeer (tot 2.500 euro). Ondergetekende helpt je graag bij het aanvragen hiervan.
Natuurlijk zijn alle kleinere (of grotere) giften ook heel erg welkom.

Wat bieden wij?
Je ontvangt een foto van de familie vóór de bouw van de watertank en een foto van hen wanneer de tank af is. Zo wordt de voortgang direct persoonlijk naar jou teruggekoppeld.
Wij zijn ook altijd bereid bij jouw acties iets te vertellen of te laten zien van dit project.

Benefietconcerten en volleybaltoernooi
Er worden ook dit jaar weer benefietconcerten en wellicht een (of meerdere) volleybaltoernooien georganiseerd door Nepal Benefiet Aalsmeer. Dus hou de lokale kranten in de gaten. Ook wij zullen hiervoor wederom een aanvraag bij OSA doen om deze opbrengsten te laten verdubbelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *