Nieuwsbrief maart 2018

nog een bericht uit Nepal

Voorlopig zal dit de laatste nieuwsbrief zijn voordat ik weer naar Kathmandu vlieg en dan op 7 maart op Schiphol zal landen.

De reis naar en het verblijf in Tobang / Chepang hills
Het was een lange, barre tocht, eerst naar Muglin, 2 1/2 uur in file en stapsvoets rijdend ivm de slechte weg en het ongeduldige rijgedrag van de Nepalezen, duurde 6 uur totaal, daarna door de heuvels met een jeep naar Tilu Praja s dorp ‘ Tobang’ (ong. 3 uur hobbelen en klotsen) om het gebied en hele dorp te onderzoeken en de start van de bouw van de watertank bij het schooltje te zien. Samen met Nirmal Adhikari van Kanchan Nepal, het expertise bureau op watergebied, met Dhruba Giri namens SVSI en Sujan Basnet die al veel met Chepang mensen heeft gewerkt en ook van SVSI is, zijn we op pad gegaan. Het was eerst zeer spannend voor mij (en Dhruba gaf het later ook wel eerlijk toe het spannend te vinden) om over deze smalle bergpaadjes vol zand en stenen te rijden, maar na 15 minuten kon (of moest!?) ik me wel overgeven en kon ik toch ook genieten van de prachtige natuur onderweg. De Goden waren met ons, want nu ben ik weer veilig in Sapana village lodge. En ik had dit avontuur toch voor geen prijs willen missen.
Heerlijk om Tilu en zijn familie ontmoet te hebben in Tobang. Ze hebben heel goed voor ons gezorgd deze 2 dagen. En wie kan nu zeggen in een Nepalese kerk (men is hier protestants geworden, wat al heel bijzonder is!) samen met 6 Nepalese mannen geslapen te hebben op een zeer harde grond? Tilu’s familiehuis is namenlijk te klein voor al dit bezoek!! ?Ik heb veel vragen gesteld en gepraat over hoe men daar leeft en denkt. Erg boeiend.

Afronding waterproject schooltje en toiletten in Tobang
De van cement in aanbouw zijnde wateropvangtank bij het schooltje kan 20.000 liter regenwater opvangen. Het water wordt via leidingen aan het dak opgevangen. De eerste 15 minuten komt het water niet in de tank terecht, maar in een vat van 200 liter. Dit eerste water kan gebruikt worden voor de toiletten. Er wordt gewerkt door 2 deskundige bouwers, die de mannelijke dorpsbewoners die meehelpen aansturen, voorlopig nu samen met Tilu, die contact onderhoudt met Kanchan Nepal en Dhruba voor Sapana village Social impact. Zo blijft alles goed onder controle. Men verwacht dat dit project eind april al afgerond kan worden. Daarvoor was in 2017 al voldoende geld ingezameld vanuit Nepal Benefiet Aalsmeer. Nogmaals dank aan alle gulle gevers!

Verdere verloop voor alle huishoudens
Samen met Tilu en de andere medereizigers zijn we water gaan halen in plastic flessen uit een bron het dichtst bij hen in de buurt, hetgeen zij ongeveer 2x per dag moeten doen, Dat was voor mij al heel zwaar met bergschoenen aan en zonder water te hoeven dragen. Tilu’s moeder is bij het halen van water onlangs gevallen en heeft haar rug daarbij lelijk bezeerd. Dat kan dus zelfs deze behendige bergbewoners gebeuren in dit zeer ruwe berggebied.

Alle huishoudens hebben van de regering geld gekregen om nieuwe aardbevingbestendige huisjes te bouwen. Ze moeten dit binnen een paar maanden gedaan hebben. We zagen ook inderdaad dat men overal aan het bouwen was. Dan zullen ze ook goede daken hebben, waaraan de pijpleidingen voor het regenwateropvangsysteem makkelijk bevestigd kunnen wiorden. Dat is dus heel mooi zodat ons plan toch meer en meer gaat naar dit systeem voor het hele dorp.

Meeting met de bewoners en vervolg bouw watertanken
Op de valreep werd met een aantal dorpsbewoners (er druppelde langzaam maar zeker meer mensen binnen) een bijeenkomst georganiseerd over hoe we het waterproject in de rest van het dorp kunnen aanpakken en er is geinventariseerd wat zij ervan vinden. Ze willen wel erg graag water, ook in de droge tijden, maar hoe we dit zouden willen aanpakken is moeilijk voor hen te begrijpen. Ze kennen dit systeem niet en zijn dus nog wat wantrouwend. Deze bevolkingsgroep is nog zeer onderontwikkeld.
We denken echter als ze gaan zien hoe de regenopvang bij het schooltje zal verlopen, zij het beter zullen begrijpen en het er wel mee eens zullen zijn.

Om nog een voorbeeld te laten zien aan de rest van de dorpelingen, willen we z.s.m. ook gaan starten met de bouw van de watertank bij Tilu’s familie, zodra de bouw hiervan klaar is. Dit kan al vrij spoedig het geval zijn, want het is een eis van de regering dat het binnen een bepaalde tijdslimit klaar moet zijn. Zijn familie heeft 2 huisjes naast elkaar en daar zou 1 wateropvangtank komen van 6.000 liter. Kanchan Nepal stelt voor om het overtollige water bij iedere watertank, dus bij iedere familie, in de zomer ook op te vangen op een hele simpele manier (soort plastic zwembassin) zodat ieder huishouden daarmee hun land kan besproeien en ze daarop hun eigen groente e.d. kunnen gaan verbouwen. Nu moeten ze 2x per maand ver lopen, om groente en fruit te kopen (of als ze geen geld daarvoor hebben e.e.a. te ruilen).

Verantwoordelijkheid na de bouw
Door dit regenwateropvangsysteem zal men per familie de verantwoordelijkheid krijgen voor hun eigen tank (dat bestaat vaak uit 2 huisjes naast elkaar; de Nepalese families blijven altijd dicht bij elkaar wonen) Dat blijkt bij deze bevolkingsgroep beter te werken dan bijvoorbeeld met electrische pompsystemen vanuit de bestaande bronnen te werken. Dit is ook veel duurder en hiervoor zou teveel training en management nodig zijn omdat ze geen electriciteit gewend zijn. Na zelf deze streek en mensen gezien te hebben en daarbij de uitleg van Nirmal, is mijn idee ook steeds meer dat dit het beste systeem is voor dit gebied. Hoe simpeler, hoe beter en ook zo mooi om gebruik te maken van de regen die er toch al in overloed is in de zomerperiode. Tevens krijgt iedere familie een kraan buiten, zodat ze geen plastic flessen meer hoeven te gebruiken.

Kanchan Nepal zorgt voor de voortgang en heeft veel ervaring op watergebied in Nepal. Ze vinden training in onderhoud en hygiene ook heel belangrijk. Ik ben ook heel blij met het plan om gelijkertijd de wateropvang voor eigen grond te gebruiken. Nu is er zeer droge grond waar niets mee gebeurt. Twee vliegen in 1 klap dus. De gemeenschap zal er nog erg aan moeten wennen, maar dat zal vast onder goede begeleiding gaan lukken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *