Nieuwsbrief februari 2018

Verslag vanuit Nepal.

Bijna een week in Nepal en wat voelt het vertrouwd. Vooral hier in Sapana Village lodge, alsof ik allemaal boers en zussen om mij heen heb. ’s Morgens en ’s avonds beetje fris en overdag lekker aangenaam warm. Ik heb mooi nieuws: Nepal Benefiet Aalsmeer gaat samenwerken met de stichting Soul Venture (de stichting van Riksja travel). Daar ben ik heel blij mee, want het betekent dat we de mogelijkheden om fondsen te werven kunnen uitbreiden. En dat is hard nodig, want we hebben veel geld nodig om Tilu’s droom waar te maken: zijn hele dorp voor het hele jaar van water voorzien.

Waterproject
Tilu is al naar zijn dorp Tobang gegaan om erop toe te zien dat er gestart wordt met het waterproject bij het schooltje daar en de sanitaire voorzieningen. Zelf ga ik, samen met Dhruba en Sujan maadag a.s. die kant op. Nirmal van het ingenieursbureau Kanchan Nepal, die het hele project gaat leiden ter plekke zal maandag ook naar Tobang komen. We gaan alle mogelijkheden daar bekijken en een totaalplan maken. Spannend!

Overstroming en noodhulp
Samen met Roshan, een van de obers in Sapana village lodge bezocht ik het dorpje Bagartol waar met behulp van Nepal benefiet Aalsmeer 2 huisjes gebouwd zouden gaan worden. Ik heb nu kennis gemaakt met de gezinnen die hierin komen te wonen. De bouw is gestart, echter ze vertelden ons dat de afgelopen 2 weken niet meer gebouwd is. We gaan er achteraan dat dit zo snel mogelijk herstart wordt, want zoals deze mensen nu wonen, is, zeker nu het volgende regenseizoen eraan komt echt niet wenselijk.
Dhruba heeft wat telefoontjes gepleegd en vandaag zouden ze het dak gaan plaatsen. Dan kunnen deze mensen in ieder geval hun spullen binnen zetten. Het zijn 2 oudere echtparen die deze huisjes krijgen. Er zijn in deze gemeenschap al andere sponsors geweest die huisjes hebben laten bouwen voor andere slachtoffers. Deze 2 gezinnen zijn de laatsten die een nieuw huisje nodig hebben. De beide mannen van deze families zijn ziek en gehandicapt door een ongeluk. Beide koppels hebben een zoon, die vertrokken zijn naar het buitenland om werk te zoeken. Normaliter zorgen de kinderen voor hun ouders hier. Dat is nu dus niet het geval. Dit gebeurt de laatste jaren vaker in Nepal, zeker na de aardbeving en nu afgelopen jaar na de overstroming vertrekken de jonge mannen om elders hun geluk te zoeken. Trieste zaak voor de achterblijvende ouders. En ik ben blij dat we deze mensen kunnen helpen. Ik kan er deze week op toezien dat er ook doorgebouwd wordt, zodat ze niet nog een regenseizoen in deze erbarmelijke situatie hoeven door te brengen.

Malpur huisjes ivm overstroming
Dit project is overgenomen door stichting Soul Venture, waar Nepal benefiet Aalsmeer nu bij is aangesloten. Dus ik ben ook hier even gaan kijken. Er zullen hier zo ik nu hoorde 12 nieuwe huisjes moeten komen. Het is een kaste die heet Mushahar en al hun huisjes hier zijn door de overstroming vernietigd . Net als in Bagartol is dit land door de overheid voor hen beschikbaar gesteld, maar voor huizen moeten ze zelf zorgen. Dat is moeilijk voor deze arme mensen. Wel wil SVSI dat de bewoners er zelf hard aan meewerken. Dus ze doen iets terug door zelf te helpen bouwen, onder supervisie van de echte bouwers.Soul Venture heeft al voor 2 huisjes ingezameld en Nepal Benefiet kan voor een huisje aanvullen. Ik hoop dat het niet te lang meer zal duren voor men kan starten met de bouw, want ook voor deze mensen geldt dat nog een regenseizoen in deze omstandigheden wonen erg zwaar zal zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *